Cosmetische ingredienten

 In Blog

Cosmetische ingredienten die het meest bekent zijn:

Sorbitol is een natuurlijke zoetstof en bevat evenveel calorieën als suiker. Sorbitol houdt de vochthuishouding op peil en laat de zacht aanvoelen .Sorbitol wordt tevens toegepast in mondverzorging als zoetstof en draagt er bovendien bij dat de tanden glad aanvoelen.

Argan olie:in tegenstelling tot de meest olien gaat deze olie huid uitdroging tegen. Jeuk wordt beduidend minder en de olie is bijzonder helend bij huidaandoeningen. De olie is  kostbaar, omdat een boom per seizoen nog geen liter olie oplevert.

Minerale olie is een verzamelnaam voor een mix van geraffineerde vloeibare koolwaterstoffen. Petroleum, petroleum distillates enparaffinum liquidum zijn minerale olien. Ze worden op grote schaal toegepast in cosmetica als basis omdat het goedkoop is. In tegenstelling tot het wat beweerd is pure olie geen moisturizer. Minerale olie vormt een film over de huid, verstopt de porien en blokkeert de vochthuishouding en de zuurstof circulatie van de huid (de huid kan niet ademen). Bovendien trekt minerale olie vuil aan dat blijft plakken op deze vette substantie. De huid droogt niet alleen uit, maar vervuilt tevens en kan daar door comedonen ( puistjes) en acne ontwikkelen. Minerale olie laat niks uit je huid, maar het laat er ook niets in. Minerale olie laat de huid zacht aanvoelen maar laat geen vocht door.

Vaseline is en minerale vet dat veelvuldig bij de meest uiteenlopende huidproblemen geadviseerd of zelfs voorgeschreven wordt door deskundigen onder het mom van hou het maar vet. Helaas doet vaseline niets behalve dat het tijdelijk het droge en/ of trekkende gevoel van de huid opheft. Vaseline werkt daardoor verslavend. Het sluit de huid volledig af. Vaseline voorkomt dat er vocht doorgelaten wordt. Dit betekent dat vaseline op de huid de vochtcirculatie van de huid volledig blokkeert waardoor de huid uitdroogt.

Hydrateren is hetaantrekken van vocht door de huid door middel van ingrediënten die in staat zijn vocht aan te trekken of vocht in de huid vast te houden.

Moisturizer: de naam moisturizer wordt welgegeven aan een dag- en/ of nachtcreme die stoffen bevatten waarvan bekend is dat zij de huid uitdrogen zoals minerale olie, harde alcohol en lanoline. Het effect van het ingrediënt dat de functie moisturizer heeft, wordt daardoor teniet gedaan. Een goede moisturizer bevat vocht aantrekkende en hydraterende eigenschappen die de circulatie van de huid stimuleren.

 Hyaluronic acid (Hyaluronzuur)is natuurlijke proteine en een huid identieke ingrediënt dat een optimaal vochtgehalte handhaaft en de huid verstevigt.

Alcohol wordt gemaakt van plantaardige en dierlijke stoffen, maar kan ook synthetisch vervaardigd worden. Niet alle alcohol is gelijk. Sommige alcoholen drogen de huid uit. Dit zijn de zogenaamde harde alcoholen. Voorbeelden zijn isopropyl en propyl van petroleum en SD alcohol.

Zachte alcoholen zijn bijvoorbeeld cetyl-, ceteayl-, stearyl- en lauryl alcohol. Harde alcoholen zijn brandbaar en schadelijk voor de huid omdat ze de mogelijkheid hebben vetten op te lossen; derhalve ook de stoffen die de huid moeten beschermen.

Parabenen worden vaak verward met paraffine  het geen was of olie is. Door het langdurig en veelvuldig gebruik blijkt dat steeds meer mensen een allergie hebben ontwikkeld voor deze stoffen. Heeft men eenmaal een allergie opgebouwd, dan zal men deze stoffen niet meer kunnen verdragen. De meest bekende parabenen zijn: Methylparaben, ethylparaben, butylparaben, benzylparaben, isobutyl paraben, propylparaben en isopropylparaben.

Aloe zij planten met dikke, harde, doorgaans stekelig getande bladeren. De beste kwaliteit komt van planten die 3 a 4 jaar oud zijn. Er zijn veel verschillende bewerkingen van deze bijzondere plant, maar hoe meer er mee geknoeid wordt, hoe minder werkstoffen er over blijven. Zodra de gehele plant vermalen wordt en toegevoegd wordt aan cosmetica is de werking vrijwel nihil.

Aloe vera gel heeft hydraterende eigenschappen. Om de natuurlijke kalmerende eigenschappen volledig te behouden kost dit geld en dat heeft als gevolg dat de Aloe vera gel die op de juiste manier bereid is, een kostbaar ingrediënt is.

Amandelolie  is een verzachtende olie en wordt geperst uit de rijpe zaden van de amandelboom Prunus dulcis (zoete amandel). Mensen die allergisch zijn voor noten kunnen allergisch reageren wanneer de huid met amandelolie in aanraking komt. Toepassing in cremes.

Shea butter (Butyrospermum parkii, Karite) lijkt qua structuur op cocoa butter. Goede kwaliteit Shea butter laat de huid soepeler aanvoelen en werkt verzachtend op de huid wanneer het in bescheiden hoeveelheid aangebracht wordt.

Leave a Comment

E-BOOK

Last van pigmentvlekken?

Ontdekt 7 geheimen voor een egale teint

Download nu de gratis E-book hoe u dit kunt bereiken.

E-book

E-BOOK ONTVANGEN