Kenmerken van de Donkere Huid

 In Blog

In het Nederlandse klimaat is de donkere huid vaak gevoelig en vochtarm. De donkere huid is afgestemd op een tropisch klimaat en heeft vergeleken met de blanke huid een dikkere hoornlaag die de huid beschermt tegen de felle zon en hoge temperaturen. Ook heeft dit huidtype een hogere talgproductie en grovere porien om transpiratie te vergemakkelijken en de huid in de tropen tegen vochtverlies te beschermen. Hierdoor is het huidrelief wat grover dan de blanke huid.

In het Nederlandse klimaat geven deze natuurlijke beschermende eigenschappen echter problemen. In een koel klimaat stagneert de talg- en zweetafscheiding waardoor de huid neigt tot uitdroging en comedonenvorming. De hoornlaag wordt dunner en de huid heeft de neiging te schilferen. Doordat de huid onvoldoende transpireert en minder talg aanmaakt, raakt de zuurgraad van de huid verstoord waardoor deze gevoeliger wordt voor infecties en acnevorming.

Wat is dermatosis papulosa nigra?

Een aandoening die alleen voorkomt bij de donkere huid is dermatosis papulosa nigra. Dit zijn kleine bruine/ zwarte vlekjes of bultjes in het gelaat Het is niet bekend hoe deze stoornis van de huid ontstaat, men beschouwt het als een variant van de gewone ouderdomswrat. De aandoening gaat niet van zelf weg.RSCN5111

 

 

 

 

 

 

Bron: workshop over de donkere huid en uit mijn leerboek over de donkere huid.

Download de Gratis E-book voor tips en ontvangt een cadeau op de bedankpagina.

 

Leave a Comment

Stappenplan

Ontdek de 7 geheimen voor een jonge huid zonder pigmentvlekken

Download nu het gratis stappenplan.

STAPPENPLAN ONTVANGEN

Je ontvangt nog een bevestigingsmail. Kijk voor de zekerheid ook in je SPAMbox indien je de mail nog niet ontvangen hebt.

* verplicht