Rosacea

 In Blog

Hoe ontstaat Rosacea

Het is een ernstige vorm van couperose. Bij Rosacea ziet men rode bultjes, puskoppen en zwellingen en bij couperose treden deze verschijnselen niet op. Het is een chronische ontsteking van de huid en komt het meest bij vrouwen na het 30e levensjaar voor. De oorzaak van rosacea is niet bekend. Wel dat het vaker voorkomt bij mensen met een lichte huid. In ernstige gevallen gaat het gepaard met acne. De aandoening is goed te behandelen, maar komt vaak weer terug bij verlaagde weerstand of door stress.

De aandoening is niet te genezen, maar doel van de behandeling is om de weerstand van de huid te verhogen.

Wat zijn de kenmerken van Rosacea?

Kenmerkend voor rosacea zijn rode wangen of rode vlekken in het beginstadium en in een gevorderd stadium, paars- rode wangen en kin. Als men de symptomen ontwikkeld en niet behandelt kan het overgaan in Rhinophyma. Dit is een zwelling of roodheid van de neus met verdikkingen van de huid. Alcohol en zon en of andere factoren zijn geen oorzaak van rosacea, ze verergeren het alleen. Het verschil van persoon.

Wat kan het oproepen en verergeren:

 Zon, warm weer, alcohol, koffie, emotionele stress, gekruid eten, de wind, tijdens en sporten en na een warm bad. Sauna, chocolade tomaten citrusfruit, en zoetstoffen. Ze bevorderen de aanmaak van histamine in de huid en dat veroorzaakt roodheid.

Het kan verergeren door gebruik van cosmetica, met name producten waarin onder meer alcohol en/ of parfum in zit. Ook bepaalde zeep, aftershave of shampoo kan de huidaandoening verergeren. Weet u welke factoren de rosacea oproep en verergeren, dan kan vermijding daarvan verergering voorkomen.

Wat te doen bij Rosacea

  • Camouflage is niet verboden, maar pas op met te stevig boenen van de huid bij het verwijderen van de make-up
  • Vermijd irritatie van de huid zoals felle koude, gure wind, overmatig zonnen, rokerige ruimtes
  • Vermijd sterke kruiden en alcohol
  • Gebruik nooit sterk werkende corticosteroid- cremes of zalven in het gelaat
  • Niet allerlei huismiddeltjes gebruiken

Is het belangrijk om uw huid te verzorgen?

Het is belangrijk de huid goed te verzorgen. Een goede begeleiding en behandeling in de schoonheidssalon bij mensen met rosacea, in welk stadium dan ook, is van groot belang om verergering ervan te voorkomen.

Bron: Uit mijn  Dermaquest werkboek en workshop bij arts/ dermatoloog Dr.Njoo

Leave a Comment

Stappenplan

Ontdek de 7 geheimen voor een jonge huid zonder pigmentvlekken

Download nu het gratis stappenplan.

STAPPENPLAN ONTVANGEN

Je ontvangt nog een bevestigingsmail. Kijk voor de zekerheid ook in je SPAMbox indien je de mail nog niet ontvangen hebt.

* verplicht