Verbranding door de zon

 In Blog

Verbranding door de zon & huidveroudering

Verbranding door de zon. Er blijkt een verschil te zijn tussen acute effecten op de langere termijn die zijn door de zon kan hebben op de huid. Een acuut effect van de zon op de huid is verbranding. De huid wordt rood, voelt branderig aan en er kunt blaren optreden. Verbranding en huiduitslag zijn de twee belangrijkste acute effecten van zonlicht.

 

Huidveroudering verbranding door de zon

Vervroegde huidveroudering is een chronische (lange termijn) effect van de de zon. De tekenen van vervroegde huidveroudering zijn zichtbaar op de huid door pigmentvlekken, drogere huid, gesprongen bloedvaten en het verlies van collageen. Hierdoor worden de omlijning van het gezicht vager en rimpels tekenen meer.

 

Gebruikt een zonbescherming.

 

Zonnebrand donkere huid

De schadelijke effecten van UV- straling worden veel minder gezien bij een donkere huid dan bij een blanke huid. De verouderingsprocessen verlopen bij een donkere huid veel trager. Daarom vertoont de donkere huid pas op veel hogere leeftijd verouderingsverschijnselen, zoals rimpelvorming.

Nuttige effecten van UV- straling zijn:

  • vorming van pigment (bruiningseffekt)
  • verdikking van de hoornlaag (bescherming)
  • vorming van vitamine D (botvorming)

De schadelijke effecten van UV- straling:

  • zonnebrand
  • veroudering van de huid
  • het ontstaan van huidkanker

 

Gebruik van zonneproducten

Er bestaan twee soorten van beschermende zonneproducten: de fysische filters en de chemische filters.

Fysische filters bevatten minerale poeder die als een film op de huid blijven liggen en daardoor, zoals een spiegel, de UV- stralen reflecteren. Hun voordeel is dat ze na applicatie meteen werken tegen alle soorten UV- stralen. Bovendien worden ze doorgaans goed verdragen. De kans voor allergische reactie is tenminste klein.

Chemische filters bevatten scheikundige stoffen die in de huid doordringen en daar hun werking ontplooien. Ze moeten ruim van tevoren  worden aangebracht om goed te werken. Daarnaast kunnen ze soms allergische reacties veroorzaken. Gebruik ze liever niet op de tere baby huid.

 

Leave a Comment

Stappenplan

Ontdek de 7 geheimen voor een jonge huid zonder pigmentvlekken

Download nu het gratis stappenplan.

STAPPENPLAN ONTVANGEN

Je ontvangt nog een bevestigingsmail. Kijk voor de zekerheid ook in je SPAMbox indien je de mail nog niet ontvangen hebt.

* verplicht